Le Morne, Mauritius

Kun käy Mauritiuksella – reissussa, josta on unelmoinut pitkään ja johon on panostanut rahallisesti – jälkeen päin on harmillista todeta, että kohde oli pettymys. Syy oli kuitenkin selkeä. Mielikuva kohteesta ei vastannut todellisuutta ja tästä en päässyt yli koko lomamme aikana. Halusin maisemilta jotain muuta, mitä sieltä sain.

Yksi suurin ennakkomielikuva Mauritiuksen lomasta oli huojuvat palmut liidunvalkoisten rantojen yllä. Olimme harkinneet Mauritiusta häämatkakohteeksemme jo aiemmin, joten kohde oli kiinnostanut jo pidempään. Mauritiustahan kutsutaan paratiisisaareksi, joten enhän voinut olla ihan väärässä, että tällaisia maisemia ei sieltä löytyisi. Katselimme ennakkoon kuvia Mauritiukselta ja kuvissa yleisesti olikin palmuja ja rantaa, mutta Google Mapsin katunäkymä oli eri mieltä. Halusin silti uskoa, että jostain päin löytyisi se kuvankaunis paratiisisaaren maisema.

Le Morne lunastaa lupauksen paratiisisaaresta

Lähimpänä odotettua mielikuvaa Mauritiuksesta oli lopulta Le Mornen alue, jonka olin jo ennakkoon valinnut suosikkialueekseni saarella. Valitettavasti hotelli sieltä ei mennyt budjettiimme ja vietimme Le Mornen alueella vain yhden yön. Lomasta todennäköisesti olisi jäänyt paljon parempi mielikuva, jos olisimme voineet olla Le Mornessa koko loman ajan. Ainakin tämä loma muistutti taas miten suuri merkitys hotelliin sijainnilla on loman onnistumistodennäköisyyden kannalta. Valitsemamme Mon Choisyn sijaan olisi tukikohtamme kannattanut olla esimerkiksi Flic en Flac, josta Le Mornelle olisi päässyt vierailemaan useammankin kerran.

Etsinnässä Mauritiuksen paratiisiranta!

Jos olet suunnittelemassa matkaa Mauritiukselle, tässä esittelyssä Mauritiuksen rannat, joilla vierailimme. Toivottavasti löydät niistä oman suosikkisi jo ennakkoon.

Troux aux Biches

Suurin osa Troux aux Bichesin rannasta on hotel Beach Cucumberin edustalla, jossa myös kasvaa kaipaamiani palmuja. Palmujen alla olevat aurinkotuolit on kuitenkin varattu vain hotellin asiakkaille. Harmillista on, että uintialue on jokaisella rannalla rajattu melko kapeaksi, jotta banaaniveneet voivat operoida ja kuljettaa turisteja. Olisin halunnut viettää aikaa rauhallisella rannalla, mutta enemmän kokemuksesta tuli mieleen Bulgarian Golden Sands. Ranta syveni melko äkkiä ja vesi oli sameaa, joten en suosittele snorklaukseen. Snorklaus olisi varmasti onnistunut syvemmällä, mutta sinne ei pikaveneiden takia uskaltanut lähteä.

Mon Choisy

Mon Choisy on pitkä ranta ja syvenee vähän hitaammin kuin kävelyetäisyyden päässä sijaitseva Troux au Biches. Alueella on laaja parkkipaikka ja ruokakojuja, joista voi ostaa syötävää. Meille Mon Choisy oli kotirantamme sillä pieni huoneistohotellimme sijaitsi aivan Mon Choisyn eteläpäässä. Mon Choisylla on sama ongelma kuin Troux au Bichesissä, eli uintialue on rajoitettu todella kapeaksi, vaikka turistiveneitä rannalla on vain muutama. Turisteja ei juuri ollut, joten rannalta sai valittua ison kaistaleen hiekkaa itselleen. Paikalliset tosin valtaavat rannan grillijuhlilleen viikonlopuiksi, joten viikonloppuisin on hyvä keksiä jotain muuta tekemistä kuin rantapäivä. Vesi on todella sameaa, joten ranta ei sovellu snorklaukseen. Sain myös ensimmäisen meduusanpistoni tältä rannalta. Onneksi kyseessä ei ollut myrkyllinen tapaus ja lääkärissä levitetyn salvan lisäksi pahimpiin hermokipuihin auttoivat särky- sekä allergialääke. Mon Choisylla romanttisista palmupuista ei ollut tietoakaan.

Grand Baie

Grand Baien ranta on keskellä Grand Baien kaupunkia aivan autotien vieressä. Parkkipaikka on pieni, mutta niin on rantakin. Siellä on paljon veneitä, joten en suosittelisi tätä uimarannaksi. Rannan sijainti on toki keskeinen Gran Baiessa lomaileville ja kaupat ovat aivan tien toisella puolella. Kuitenkin liikenteen melu ei tee rannalla vierailusta kovin miellyttävää.

La Fayette

La Fayetten rannalla emme käyneet uimassa, mutta kävelyllä. Ranta oli ok, mutta ei olisi jäänyt harmittamaan, jos emme olisi siellä pysähtyneet. Osa rannasta oli merkitty uintikieltomerkein. Arkipäivänä paikalliset koululaiset olivat täällä eväsretkellä. Kerrankin löytyi ranta, jossa ei ollut minkäänlaista rantahuviaktiviteettia sotkemassa tunnelmaa, mutta tuulen ja uimakiellon takia tämä ranta ei silti kuulunut suosikkeihimme.

Bras d’Eau

Bras d’Eaun ranta on aivan tien vieressä sijaitseva kapea ranta. Ranta kiinnitti huomiomme erikoisilla puilla, joiden takia pysähdyimme siihen ottamaan valokuvia. En usko, että ranta on edes uimareiden tai auringonottajien suosiossa. Jos ajelee ohi, kannattaa pysähtyä.

Île aux Cerfs

Cerfsin saari on Mauritiuksen suosituimpia retkikohteita. En ymmärrä miksi. Île aux Benitiersin jälkeen Cerfs oli ihan ok. Saarelle voi varata erilaisia retkipaketteja tai matkata omatoimisesti venekyydillä. Me halusimme olla perillä vain 3 tuntia, koska emme oikeasti jaksa kauan makoilla rannalla, joten varasimme menopaluukuljetukset Trou d’Eau Doucesta. Ostimme liput vasta lähtöaamuna. Aamun veneaikataulun olimme kysyneet aiemmin, kun olimme aiemmalla retkellä ajaneet tästä ohitse.

Cerfsin saarella vesi oli todella matalalla, joten osa uimiseen tarkoitetusta turvallisesta alueesta oli kuivana ja rannan toisella puolella taas oli merisiilejä, joita piti varoa. Meduusanpistosta säikähtäneenä en hirveästi enää uskaltanut uida, joten lähinnä tuli vain kahlattua vedessä. Cerfsin saarella on siistit vessat ja muutama rantabaari, joista voi ostaa syömistä. Meillä oli mukana edellisen päivän pizzan jämät kylmälaukussa ja kävimme rantaretkemme jälkeen syömässä Chez Tino -ravintolassa Trou d’Eau Doucessa. Suosittelen tätä perheravintolaa. Näkymä terassilta merelle oli kaunis ja ruoka oli hyvää.

Täältä ainakin löytyy jotain valmiita retkiä Île aux Cefsille.

Le Morne

Suosikkirantani ja alueeni oli Le Morne, myös siksi, että täältä löytyi niitä kauan kaivattuja palmuja. Toki juuri hotellien edustoilla. Vaikka rannat ovat hotellien edustalla, ne ovat saarella kauttaaltaan julkisessä käytössä ja yleistä rantaa pitkin pystyikin kävelemään hotellien edustalle. Le Mornen maisemaa elävöitti myös taustalla näkyvä Le Morne Trabant -vuori. Tarkemmin Le Mornesta ja sen edustan Île aux Benitiersistä voi lukea täältä.

Île aux Benitiers

Flic en Flac

Flic en Flac jäi itselle hieman tuntemattomammaksi, mutta ehdottomasti käymisen arvoiseksi paikaksi. Merivesi tuntui täällä lämpimimmältä. Jos Le Mornen luksushotellit eivät mene budjettiin, on Flic en Flac lähellä Le Mornea vierailuetäisyydellä ja alue itsessäänkin on kaunis. Toki tälläkin rannalla oli kapeat aidatut alueet uimareille ja paljon levää rantahiekalla.

tsinnässä Mauritiuksen paratiisiranta!