Kun rannalla on liian kuuma ja löhöily alkaa tylsistyttämään, voi lähteä tutkimaan, mitä muuta Mauritiuksella on tarjottavanaan. Pienestä koostaan huolimatta saarelta löytyy useita kohteita, joissa vierailla. Tässä esittelyssä muut kuin rantakohteet, joissa vierailimme lomamme aikana.

Pamplemousses Botanical Garden

Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha on hieman harhaanjohtava nimitys. Kutsuisin sitä ennemmin nimellä kasvitieteellinen puisto tai minimetsä. Ainakaan toukokuussa puutarhoille tyypillisiä kukkivia kukkia ei näkynyt oikeastaan missään. Puutarhaan kannattaa tulla vierailulle heti aamusta sen auetessa, jolloin ilma ei ole vielä lämmennyt kuumimmilleen ja vieraita on vähän. Parkkipaikalla oli muutama vuokra-auto ja käytännössä saimme kävellä puiden lomassa yksin, vain muutama kulkukoira seuranamme. Jättilumpeiden allas ja palmukuja olivat ne näyttävimmät osat puutarhaa, mutta oikeastaan muuten vierailu oli jopa lievä pettymys.

Maison Eureka

Maison Eureka on Moka-joen varrella, keskivaiheilla saarta sijaitseva 1830-luvulla rakennettu kreolitalo, jonka omistivat brittiläiset ja ranskalaiset aristokraatit 1800-luvulla. Talon läpi kuljetaan ajalle tyypillisesti huoneesta huoneeseen ja sisustus on suoraan 1800-luvulta. Vanhojen huonekalujen seassa itselleni tuli olo kuin olisin astunut sisään Tuulen viemään Scarlett O’Haran Taraan. Jopa kylpyhuoneesta löytyi oman aikansa suihku!

Puutarha on pieni, mutta kauniisti hoidettu. Talon takaa lähtee polku joenvartta pitkin kahdelle pienelle vesiputoukselle. Sandaaleillakin pääsi perille, mutta tukevammat kengät olisivat helpottaneet osittain jopa mutaisella polulla. Maison Eurekalla palvelee myös ravintola, joka on avoinna ainakin lounasaikaan. Kannattaa toki tarkistaa aikataulut ennakkoon. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde kokonaisuudessaan.

Ostoskeskukset La Croisette ja Bagatelle

La Croisetten ostoskeskus sijaitsee Grand Baien alueella lähellä Mon Choisya. Se on kooltaan pieni ja ostoskeskuksen parasta antia on Citymarketin kokoinen supermarketti, josta voi ostaa edullisia juomia, jäätelöä ja uimaleluja. Todellakin oikea supermarketti, eikä sellainen pieni lähikaupan 1/4 kokoa vastaava koju, mitä tapaa nähdä Välimeren lomakohteissa. La Croisettesta löytyy myös edullinen Food Court -ravintolamaailma, josta löytyy mm. korealainen, intialainen ja italialainen ravintola. Korealaisen ravintolan Bibimbap maksoi 5 € ja oli erittäin hyvä. Naapurissa olevasta pizzeriasta sai parasta pizzaa, jota olen koskaan syönyt!

Bagatellen ostoskeskus Mokan alueella on paljon suurempi. Täältäkin löytyy kattava supermarketti ja paljon pienempiä liikkeitä. Ravintolatarjonta on kohtalainen, joskin kalliimpi.

Molemmille ostoskeskuksille oli yhteistä, ettei niistä löytynyt kuitenkaan mitään ostettavaa. Joko ne myivät vain todella kalliita luksusmerkkejä tai liikkeet muistuttivat halpaa eurokauppaa kiinalaisine muovituontitavaroineen. Ostoskeskukset olivat osittain katettu ja osittain ulkona, joten ei edes se aivan paras vaihtoehto myöskään sadepäivänä.

Dodo Quest

Ei varsinaisesti nähtävyys, mutta Euroka Maisonin vierailun voi yhdistää samalle reissulle mauritiuslaiseen pakohuonepeliin, sillä Dodo Quest sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Euroka Maisonista. Pakopelitalo sijaitsee hämäävästi aivan tavallisella asuinalueella. Ei muuta kuin auto parkkiin, pussit päähän ja kuljetus vankityrmään. Toinen tyyppi selliin ja toinen käsiraudoista kiinni rautaiseen penkkiin. Tässä vaiheessa mietin, että mihin sitä tulikaan lähdettyä. Unohdin soittaa äidille, että täällä ollaan! Onneksi päästiin ulos 60 minuutissa, mutta ylimääräistä aikaa ei jäänyt kuin reilu minuutin verran! Jos joku uskaltautuu, Dodoilla on vaihtoehtona myös Buried alive – haudattu elävältä -peli kahdelle. Jossain menee raja jännittävissä pakopeleissäkin ja tähän en ihan suostunut!

Kuvassa Dodo Questin mainos La Croisette -ostoskeskuksen valotaululla, josta ylipäätään bongasimme, että Mauritiuksellakin on pakohuonepelejä. Dodo Quest lähetti jälkikäteen sähköpostiin valvontakamerakuvaa vankila-ajastamme. Hauska muisto reissusta tämäkin.

Chamarel Waterfall and 7 Coloured Earth

Chamarelin vesiputoukset ja 7 Coloured Earth sijaitsevat saaren eteläosassa melko korkealla vuorella. Nähtävyyksille pääsee yhteislipulla. Tosin en odottanut, että vesiputouksen näkemisestä täytyy maksaa, joten se tuli yllätyksenä. Näköalatasanteelta vesiputouksen näkee melko kaukaa. Me vierailimme aamupäivän aikaan ja aurinko paistoi väärästä suunnasta jättäen vesiputoksen varjoon, joten näky olisi mahdollisesti iltapäivästä kauneimmillaan. Toki varmasti vaihtelua myös vuodenajan mukaan.

7 Coloured Earth on hiekkadyynien geologinen muodostelma, jossa maan eri värit laineilevat hiekan muodostamilla aaltoilevilla kukkuloilla. En tiedä, mitä mieheni maanväreiltä odotti, mutta hän oli pettynyt ruskean sävyihin. Mielestäni vesiputouksen kanssa tämä oli ihan hauska retkikombo. Parasta Mauritiuksella on ainakin se, että lähes jokaisella nähtävyydellä pääset ihailemaan jättikilpikonnia.

Jos veneretki on kuitenkin sinun juttusi, kannattaa lukea retkestä Benitiersin saarelle täältä