Torronsuon kansallispuisto

Koiranomistajana tulee lenkkeiltyä useamman kerran päivässä ja siitä syystä lähimetsissä ja vähän kauemmissakin on kuljettu toistuvasti, etenkin nyt korona-aikana vielä enemmän. Koska kaikki lähiseudun metsät loppupeleissä näyttävät enemmän tai vähemmän samoilta, olen panostanut uudenlaisten retkikohteiden etsimiseen. Forssan tuntumassa sijaitseva Torronsuon kansallispuisto oli miellyttävää vaihtelua lähimetsälenkille, vaikka kävimme siellä jo ennen koronakaranteenia.

TorronsuoTorronsuon kansallispuisto: Näkymä näköalatasanteelta.

Osa pitkospuista on juuri uusittu.

Torronsuo

Torronsuo on siitä hyvä, että siellä voi kulkea pitkospuita pitkin. Enkä ilman niitä lähtisi kumisaappaat jalassa suolle seikkailemaan. Lapsuudesta muistan ainoastaan pelottelut ja varoittelut suonsilmästä, joka nielaisee, jos siihen vahingossa putoaa. Tästä syystä en aikuisiälläkään ole tottunut suolla liikkuja, joten suo ympäristönä tarjoaa uutta katseltavaa.

Torronsuo

Torronsuo

Reittejä on eripituisia, joten niistä voi valita sopivan mittaisen omalle retkiseureelleen. Me teimme lyhimmän 1,5 km pituisen pitkospuureitin Kiljamon ympäri. Aloitimme parkkipaikalta katsottuna vastapäivään, jotta reittimme loppui nuotiopaikalle, jossa söimme eväitä. Kävimme myös katselemassa maisemia ylhäältä lintutornista. Vaihtoehtona ovat myös 3 km ja 10 km reitit. Jopa pyörätuolille ja rattaille soveltuvaa polkua on 150 m.

Pysäköintialueelle mahtuu ehkä noin 20 autoa, paikkoja ei ole erikseen merkitty, joten riippuu paljolti miten sinne pysäköidään. Pysäköintialue sijaitsee osoitteessa Somerontie 732, Tammela.

Torronsuo

Torronsuon kansallispuisto: Koko pesueen potretti. Tämä kohta Kiljamon reitillä oli suosikki kohtani matkan varrelta. Tälle tasanteelle pääsee myös rattailla tai pyörätuolilla.

Jos kaupunkikävely on enemmän sinun juttusi, suosittelen vaihtoehdoksi Porvoon vanhaakaupunkia.