Mikä ihmeen Makrygialos?

Makrygialos on tuntemattomampi alle 4000 asukkaan pieni rantakylä Lassithin alueella Kaakkois-Kreetalla. Kreeta ei ollut koskaan pakollisten kohteiden listallani eikä varmaan edes omissa Kreikan Top 10 -kohteissani, ja osittain juuri siksi päädyimme sinne viime elokuussa. Suomesta pakettimatkoja Makrygialosiin tekee ainakin Tjäreborg.

Makrygialos ei ole arkkitehtuurisesti Santorini tai edes lähellä sitä. Makrygialosin pääkatu on suoraan sanottuna mitäänsanomattoman näköinen, mutta kylä kätkee sisälleen söpösti sisustettuja rantakahviloita ja tavernoja, matalat rannat lapsille ja jopa historialliset rauniot. Pienten etäisyyksien päässä odottavat Pervolakian rotko ja Diaskarin rannat, joten arkkitehtuurin puuttuessa luonto korvaa puutokset.

Miksi juuri tänne?

Meillä on ollut tapana valita matkakohteita niin, että tekemistä ja näkemistä on paljon, sillä en reissuilla malta oikein olla paikoillaan. 1,5 vuotiaan tyttäremme ansiosta elämä kotona oli ollut kuitenkin hektistä perässä juoksemista, joten kesälomakohteelta kaipasimme paikkaa, missä voisimme pysähtyä. Tarkoituksena oli löytää kohde, jossa näkemistä ja tekemistä olisi mahdollisimman vähän, jotta päivät voisi viettää uima-altaalla ja leikkipuistossa. Jos miettii pelkästään Makrygialosin kylää, valinta oli täydellinen lapsiperheen ”ei tarvitse käydä missään hotellin ulkopuolella” -lomalle, mutta Kreetan luonto yllätti monipuolisuudellaan, joten pakko se autokin oli vuokrata, jotta pääsimme retkille. Joten ei tästäkään ihan täysin lepoloma tullut, mutta hyvin lähelle sitä.

Kylä on erityisesti lapsiperheiden suosiossa ja se näkyy kaduilla. Biletysmestoja ei ole ja illan hämärtyessä lapsiperheet täyttävät iltamyöhään auki olevat turistipuodit. Ruoka oli sopuhintaista ja erittäin herkullista. Aiempana kokemuksena kreikkalaisesta ruoasta on ollut, että kaikki tarjotaan ranskalaisten kanssa, mutta tällä lomalla en syönyt kertaakaan ranskalaisia. Lasten annoksia sai monesta ravintolasta 5 € hintaan. Suosittelen kohdetta erittäin lämpimästi pienten lasten kanssa matkustaville.

KreetaRantabaarin rannalla ei ollut ruuhkaa.

kreetaMakrygialosin oma ranta ei ollut ruuhkainen elokuussakaan.

KreetaPääkatu ei kauneudellaan hurmannut.

Kreeta

KreetaCoucosista sai hyviä lettuja, heillä oli myös pöydät rannan puolella, ilmaiset aurinkotuolit ja suihku.

KreetaKreeta Makrygialos

KreetaMarian jäätelökahvilan sohva. Oli hyvä paikka istua ja syödä jäätelöt taaperon nukkuessa rattaissa.

KreetaKreeta Makrygialos

Kreeta

Kreeta

Kreeta Ihania uimaleluja oli myynnissä joka kojussa. Ongelmana oli valinnan vaikeus.
  Kreeta

Kreeta Paikallinen kreikkalainen salaatti.

KreetaMakrygialosin satama.

Näkymät vuorille läheiseltä Diaskarin rannalta.

KreetaZorbas oli matkamuistomyymälöistä suosikkini. Paikalliset tuotteet olivat kauniisti esiltä ja kotiinviemisiksi ostimme mausteita ja myymälän pitäjän tilan valmistamaa oliiviöljyä.

Kreeta

KreetaRoomalaiset rauniot.

Etsitkö talvilomakohdetta? Tutustu Lanzaroteen.