Tuulimylly

Noin 20 minuutin juna- tai automatkan päässä Amsterdamista sijaitsee Zaanse Schansin historiallinen tuulimyllyalue. Jos vietät pidemmän aikaa Amsterdamissa ja haluat nähdä muutakin kuin keskustan kanaalit, Zaanse Schansin päiväretki on oivallinen vaihtoehto. Alueelle ei ole erillistä sisäänpääsymaksua. Ainoastaan henkilöautolla saapuessa on parkkimaksu 10 € / auto. Paikan päälle pääsee myös paikallisjunalla tai -bussilla. Zaanse Schansin omilta verkkosivuilta voi lukea tarkempia saapumisohjeita.

Zaanse Schansin alue ei ole mahdottoman suuri, joten siellä pärjää hyvin kävellen. Käyntikohteet ovat ilmaisia itse tuulimyllyjä lukuun ottamatta. Suloisissa pienissä taloissa sijaitsee matkamuistomyymälöitä, juustokauppa maistiaisineen ja historiapolku juuston valmistukseen. Kauneinta on silti ulkona.

Turisteja on täällä Amsterdamin ulkopuolellakin paljon ja ravintoloihin ei meinaa mahtua syömään, joten suosittelen eväitä tai lounaan syömistä jossain muualla ainakin kesäisin. Ruuhkaa oli vielä elokuun lopullakin ja ruokaa olisi joutunut odottamaan pannukakkuravintolassa ainakin tunnin.

Alueella on kummallinen haju, joka ällötti sekä miestäni että minua. Mieheni oli aivan varma, että haju tulee juustosta, mutta itse en osannut arvella mistä se johtuu. Jälkikäteen luin, että hajun lähteenä on alueen vieressä oleva suklaatehdas! En kyllä ikinä olisi osannut yhdistää hajua suklaaseen, koska suklaa on suurinta herkkuani, mutta haju oli epämiellyttävä.

Zaanse SchansLintutorniin voi kiivetä ottamaan kuvia ja bongaamaan eläimiä. Vihreys on mukavan värikäs kontrasti Amsterdamin mustavalkoisille taloille.

Zaanse Schans
Lampaiden aitaukset oli rajattu ojilla.

Pikkuinen viihtyi kantorepussa unilla.


Zaanse Schansin tuulimyllyjä.

Yhteen tuulimyllyistä pääsi myös sisälle erillistä pääsymaksua vastaan. Emme kuitenkaan jaksaneet jonottaa, joten emme testanneet tätä mahdollisuutta.

Zaanse Schansin historiallinen tuulimyllyalue.