Takana ensimmäiset kymmenen vuotta matkailua ja on aika katsastaa missä on tullut reissattua. Etenkin kun näyttää siltä, että ei vieläkään ihan lähitulevaisuuteen kannata reissua suunnitella. Kymmenen vuoden matkamuistot 2010–2020 pitävät sisällään kaupunkeja, parhaita nähtävyyksiä ja kohteita, jonne olisi voinut jättää menemättäkin.

2010 oli vuosi, jolloin matkailuharrastukseni starttasi todenteolla, kun lähdimme nykyisen aviopuolisoni kanssa kiertämään Eurooppaa Interraililla. Tällä reissulla tuli uusia maita kerättyä kahdeksan kappaletta ja tämä on edelleenkin ennätys uusista maista yhden vuoden ja yhden reissun aikana.

Näiden kymmenen vuoden aikana moni matkahaaveistani toteutui. Lisäksi monta matkaa tuli tehtyä ex tempore erilaisten alennusten ja yllätysten perässä, ei niin suunniteltuihin kohteisiin. Moneen paikkaan jäi myös menemättä, ne olkoon kohdehaaveita seuraavalle vuosikymmenelle. Aina olisi voinut reissata hieman enemmän, mutta otetaan myös se 2020-luvun tavoitteeksi. Kunniamaininnan saavat Irlanti ja Islanti, joissa tuli vierailtua 2008 ja 2009, mutta eivät päässeet nyt tilastoihin, koska halusin tarkastella kokonaista vuosikymmentä.

Kaupungit & kohteet

Ensimmäinen kohde, jonne matkustin

Biarritz, Ranska

Biarritz, Ranska, 2010

2010 matkustusvuosi starttasi Interraililla Ranskan Biarritzista. Pyrénées-Atlantiquesin departementiin kuuluva Biarritz sijaitsee Atlantin rannikolla Ranskassa aivan Espanjan rajan tuntumassa. Biarritzin rantakaupunki hurmasi söpöydellään ja hienoilla rannoilla. Viivyimme kaupungissa 4 yötä ja teimme päiväretken myös Espanjan puolelle San Sebastianiin. Molemmat pikkukaupungit olivat aivan ihanat ja ehdottomasti haluaisin vierailla uudestaan.


Eteläisin paikka, jonne matkustin

Mauritius, Afrikka, 2017

Mauritius valikoitui meidän 2017 kesäloman kohteeksi, koska halusin jonnekin troppiikkiin viettämään 30-vuotissyntymäpäiviäni. Matkustusajankohta oli toukokuun loppu, kun saarella siirrytään talvikauteen. Talvesta ei ollut tietoakaan, mutta toukokuu oli rauhallinen matkustuskuukausi, sillä muita turisteja ei ollut juuri lainkaan. Harkitsimme Mauritiusta jo häämatkakohteeksi vuonna 2015, joten oli mukava käydä katsastamassa saari. Reissulta palattuamme olimme kuitenkin ihan tyytyväisiä, ettemme olleet viettäneet häämatkaa siellä. Täältä voit käydä lukemassa Mauritiuksen seikkailuistamme.


Pohjoisin paikka,
jonne matkustin

Norja

Skibotn, Norja, 2020

Kesä 2020 oli ensimmäinen poikkeuskesä matkustamisen suhteen. Meillä suuntana oli Lofootit, jonne ajoimme Kilpisjärven kautta. Skibotnissa emme pysähtyneet, mutta se oli pohjoisin kohta, josta automme nokka kääntyi kohti lounasta ja Lofootteja.


Läntisin paikka, jonne matkustin

New York, Yhdysvallat, 2011 ja 2015

Ensimmäistä kertaa New Yorkissa vierailimme viikon verran vuonna 2011 ja kaupunki hurmasi meidät täysin. Monta kohdetta jäi näkemättä, joten se jäi harmittamaan. Palasimme New Yorkiin 2015 kolmen yön stopoverilla, matkalla Dominikaaniseen tasavaltaan. Toisella kerralla näimme ensimmäisellä kerralla näkemättä jääneet Brooklyn Bridgen, Gapstow Bridgen Central Parkissa sekä 9/11 Memorialin, joka ei vielä 2011 ollut valmistunut. Seuraavalla kerralla voisi käydä jopa jossain museossakin. Kohde, jonne varmasti tulemme menemään uudestaan.


Itäisin paikka, jonne matkustin

Peking, Kiina, 2016

Kiinan reissumme oli Pekingissä käyneen kaverin innoittama ja täysin suunnittelematon kohde. Olin toki aina haaveillut vierailevani Kiinan muurilla, mutta en ajatellut sen olevan niin helppoa, mitä se lopulta oli. Peking kaukolomakohteena yllätti edullisuudellaan. Maksoimme lennoista ja 3 tähden hotellista keskustassa yhteensä 750 e per henkilö, eli saman verran mitä Kanariansaarten lomat maksavat. Sääkin suosi, ilma oli kylmä, mutta pahinta saastesumua oli vain saapumispäivänä ja päivänä ennen kotiinlähtöä. Vierailukuukausi oli maaliskuu. Ehdottomasti vaihtoehtoinen kohde talvilomalle.


Paikka, jossa viivyin pisimpään

charbonniers les bains

Charbonniéres Les Bains, Ranska, 2012

Lyonin vieressä sijaitseva Charbonniéres Les Bains oli kotipaikkakuntani ollessani 4 kk aupairina Ranskassa. En päässyt opiskelijavaihtoon opintojeni aikana ja halusin aina kokeilla ulkomailla asumista. Määräaikaisen työsuhteen päätyttyä päätin, että nyt on aika toteuttaa unelma ulkomailla asumisesta. Sijainti oli loistava itäisen Keski-Ranskan tutkimiseen.


Paikka, joka yllätti positiivisesti

Kööpenhamina, Tanska, 2017

Kööpenhamina oli kyllä bucketlistalla, mutta syy miksi sinne lähdimme vuonna 2017, oli Amy MacDonaldin konsertti. Artisti, jota ei kotimaassamme ole nähty, oli tulossa kiertueelle Kööpenhaminaan ja Tukholmaan. Koska emme olleet Kööpenhaminassa käyneet valinta oli selvä. Ostimme perillä Copenhagen Cardin, jolla pääsi vierailun aikana kaikkiin museoihin ilmaiseksi. Kaupunkilomasta tuli kiireinen, kun kävimme kolmessa eri linnassa, kanaaliristeilyllä, eläintarhassa, kuningattaren hevostalleilla ja kasvitieteellisessä puutarhassa. Myös julkinen liikenne sisältyi lipun hintaan. Erittäin hyvä ostopäätös, vaikkakin rankkaa oli! Konserttikin oli loistava. Oli hienoa nähdä maailmanluokan artisti esiintymässä Tavastian kokoisessa paikassa, eturivistä tietenkin.


Paikka, joka oli pettymys

Barcelona, Espanja, 2014

Barcelona oli meidän Catalonia-Andorra-Etelä-Ranskan-kierroksen viimeiden kohde ja reissuväsymystä oli ilmassa. Vietimme kaupungissa kaksi yötä. Kaupunki oli selvästi suurkaupunki ja iso. Emme meinanneet löytää tietä hotellille, koska isossa liikenneympyrässä oli tietyöt ja autonnavigaattori ei osannut ohjata meitä tietöiden ohi. Kadulta jota ajoimme ei saanut kääntyä oikealle, jotta olisimme päässeet hotellin pihaan. Lopulta parkkeerasimme auton vastapäisen ostoskeskuksen parkkiin ja kävelimme teiden yli vastaanottoon selvittämään tilannetta ja minne palauttaa vuokra-auto.

Itse kaupungissa vaelsimme nälkäisinä kohti rantaa ja päätimme oikaista suuren puiston läpi. Puiston eteläpäässä ei kuitenkaan ollut porttia ulos, joten jouduimme kiertämään takaisin koko matkan. Suihkulähteet eivät olleet päällä ja puistoon oli rakennettu kojuja jotain ruokafestaria varten. Suihkulähdeshow, jonka olisin halunnut nähdä, ei ollut esityksessä päivinä jolloin olimme kaupungissa. Ihmisiä oli paljon, eikä energiaa enää ollut tutkia nähtävyyksiä. Kirkot eivät kiinnostaneet, joten Sagrada Familia ei ollut edes listalla. Kaikki sanovat, että Barcelona on aivan ihana. En vain löytänyt yhtään syytä, miksi olisin pitänyt kaupungista. Joka paikkaan oli pitkä matka, nähtävyydet olivat metromatkan päässä toisistaan, ranta oli ruma ja ihmisiä oli liikaa. Barcelona, ei jatkoon.


Paikka, jossa vierailin useimmin

Tallinna, Viro

10 vuoden aikana Tallinnassa on tullut piipahdettua 8 kertaa. Kaikissa Baltian pääkaupungeissa vierailleena täytyy todeta, että näistä kolmesta (Riika, Tallinna, Vilna) Tallinna on ehdottomasti suosikkini, joten miksi lähteä merta edemmäksi kalaan, tai tässä tapauksessa Tallinnaa pidemmälle kaupunkilomalle. Riika oli sekoitus Tallinnaa ja Helsinki’, oikein kunnon Talsinki, Vilna oli pieni ja sivukujilta jopa ränsistynyt ja rähjäinen, joten Tallinna voitti kauneudellaan. Suosittelen ehdottomasti yöpymään Tallinnassa, jolloin Tallinnan lomalta saa paljon enemmän irti. Myös Tallinnan ympäristössä on ihania nähtävyyksiä. Kuinka moni olisi osannut arvata, että Pohjois-Virosta löytyy muun muassa vesiputouksia?


Paras kaupunkilomakohde Euroopassa

Kööpenhamina, Tanska 2017

Kööpenhaminaan ennättää tutustua jo viikonlopussa, mutta pidemmänkin aikaa kaupungissa saa kulumaan. Lentoja sai ainakin ennen sopuhintaan, vaikkakin hotelleista joutuu maksamaan enemmän. Kööpenhamina on yhtä aikaa ihanan skandinaavinen, mutta myös eurooppalainen. Maaliskuussa nurmet jo vihertävät ja kevät on paljon pidemmällä, mitä meillä täällä Suomessa. Ruoka on hyvää, hanavettä voi juoda ja nähtävyyksiä on paljon. Tai sitten voi vain shoppailla Lego-kaupassa ja muissa tanskalaisissa putiikeissa.


Paras kaupunkilomakohde muualla maailmassa

New York, Yhdysvallat 2011, 2015

Kaupunki, joka ei koskaan nuku. Paitsi että Bangkokiin verrattuna nukkuu. Pidin kaupungista enemmän toisella kerralla, kun liikkuminen siellä oli tuttua ja suurin osa must-nähtävyyksistä oli jo nähty, pystyi rentoutumaan enemmän. Voin sanoa, että kaikki must-nähtävyydet on nyt tullut nähtyä, joten kaupunkiin voisi palata ihan vain fiilistelemään ja viettämään rentoa kaupunkilomaa. Nyt ennättäisi jopa jo museovierailullekin. Viikossa varmasti ennättää nähdä jo paljon, mutta silloinkin aikataulu on tiivis. Tänne uudestaan seuraavan 10 vuoden aikana.


Tylsin kaupunki, mutta tulipahan nähtyä

Varna, Bulgaria, 2011

Bulgarian Golden Sandsin reissu ei ole jäänyt mieleen mitenkään positiivisena kokemuksena. Halpaa oli syödä, lämpöä ja aurinkoa riitti, mutta siihen kaikki sitten jäikin. Varnan kaupunkiin teimme päiväretken paikallisbussilla, mutta ei siellä mitään näkemistä ollut. Viikon reissun kruunasi erittäin paha vatsatauti, joka tarttui koko matkaseurueeseemme, joten kyseessä ei ollut ruokamyrkytys.


Paikka, jonne voisin palata heti

Lofootit

Lofootit, Norja 2020

Lofooteilla tunnelmaa voisi kuvailla satumaiseksi. Yötön yö, turkoosi meri, kauniit vuoret, pohjoismainen puhtaus, harmaat sadepäivät. Aivan ihana paikka. Jos etsii kaukaista satumaata, se löytyy Lofooteilta. Oma auto alle ja menoksi.


Nähtävyydet:

Luonnonnähtävyys, joka teki vaikutuksen

Madeira

Pico De Ariero, Madeira 2014

Ajoimme katsomaan auringonlaskua Madeiran korkeimman vuoren Pico De Arieron huipulle. Oli huikeaa kohota pilvien yläpuolelle ja vuoretkin olivat äärimmäisen kauniit. Vaatetta oli vain liian vähän päällä, sillä lämpötila putosi yllättävän paljon, mitä ylemmäksi ajoi.


Historiallinen nähtävyys, joka teki vaikutuksen

Pont du Gard

Pont Du Gard, Ranska 2012

Jos on pakko valita vain yksi, niin Pont Du Gard Ranskassa sai eniten haukkomaan henkeä. En tiedä miksi juuri tämä, vaikka historiallisia nähtävyyksiä on tullut kierrettyä paljon. Myös Kiinan muuri ja Citadel de Carcassonne ovat mainitsemisen arvoisia, joten nostetaan ne sijoille 2 ja 3.


Kaunein ranta

Uttakleiv

Uttakleiv strand, Norja 2020

Rannat ovat minulle tärkeimpiä nähtävyyksiä ja nimenomaan luonnon tilassa olevat rannat. Uttakleiv on juuri tällainen ranta Lofooteilla Pohjois-Norjassa. Kaunis iltavalon kajo ja taustalla kohoavat vuoret. Iltakävely täällä perheen kanssa oli yksi Lofootien reissun kohokohdista.


Hienoin linna, jossa vierailin

Lavaux-Sainte-Anne, Belgia 2018

Pieni upea kokonaisuus Etelä-Belgiassa. Harvoin linnassa pääsee kurkistamaan myös tornin rakenteisiin ja palvelusväen tiloihin kellarissa. Linna oli myös kalustettu aikansa huonekaluilla, joten kierros oli kaikinpuolin erittäin antoisa. Myös linnan ympärillä oleva vallihauta ja pieni puutarha kruunasivat kokonaisuuden. Ei se pramein linna, mutta tunnelmallisin. Lapsilla on mahdollisuus pukeutua ritariksi tai prinsessaksi kierroksen ajaksi. Aikuisille olisi voinut tarjota samaa mahdollisuutta.

Muita vierailtuja linnoja mm:

Amalienborg, Tanska
Amsterdamin kuninkaallinen palatsi, Alankomaat
Anlwick Castle, Englanti
Castle Hill, Liettua
Château d’Essalois, Ranska
Château de Lacroix-Laval, Ranska

Château Royal de Collioure, Ranska
Christiansborg, Tanska
De Kungliga Slotten, Ruotsi
Festung Hohensalzburg, Itävalta
Hofsburg, Itävalta
Hämeenlinna, Suomi
Kielletty kaupunki, Kiina
Ljubljana Castle, Slovenia
Nürnbergin linna, Saksa
Peterhof, Venäjä
Rosenborg, Tanska
Salzburgin linna, Itävalta
Schloss Neuschwanstein, Saksa
Suuri palatsi, Thaimaa
Talvipalatsi, Venäjä


Kaunein rantakaupunki

Ault

Ault, Ranska 2018

Varmasti moni muukin rantakaupunki ansaitsisi tämän tittelin. Esimerkiksi kaikki pienet kylät, jotka sijaitsivat rannalla Lofooteilla. Eikä Aultkaan mikään kaupunki ollut vaan ennemminkin pikku paikkakunta. Aultissa kaunista oli kuitenkin korkeat liidunvalkoiset kalliot, auringonlasku ja näkymä kukkulalta kaupungin ylle. Päivän kokemuksen kruunasi simpukka-ateria paikallisessa ravintolassa. Yksi parhaita roadtrip-kohteitamme.


Paras vuorimaisema

Mont Blanc – Chamonix, Ranska 2012

Nousimme ensimmäistä kertaa köysihissillä vuorelle. Aguille du Midi -köysihissi vei meidät kahdella etapilla 3 842 metrin korkeuteen. Olimme paikalla ajoissa ja näimme auringon nousevan pilvien ja huippujen takana. Maisemat, sää, Ranska, ensimmäinen köysihissi. Kaikki nämä tekivät tästä kokemuksesta parhaan vuoristoseikkailun.


Mielenkiintoisin saari

Lanzarote, Espanja 2019

Lanzarote hurmasi karuudellaan ja siisteydellään. Saari tuli koluttua sen verran perinpohjaisesti läpi, etten vielä ole valmis lähtemään sinne uudestaan, mutta suosittelen sitä kaikille, jotka siellä eivät ole vielä käyneet. Vuokraamalla auton saaren nähtävyyksillä kiertää verkkaisesti. Yksityiskohtaisemmat matkakertomukset Lanzarotelta voit lukea täältä.


Paras kotimaan kohde

Ahvenanmaa, Suomi 2019

Ahvenanmaa on kuin olisi ulkomailla Suomessa. Tunnelma siellä on erityinen, et ole Suomessa, mutta et Ruotsissakaan, olet kirjaimellisesti välimaastossa. Vierailimme Ahvenanmaalla ensimmäistä kertaa 2020 kesällä, juuri kun koronarajoituksista oltiin luovuttu. Turisteja ei juuri ollut ja alkukesän sää suosi. Jos et ole vielä vieraillut, suosittelen kaikille. Laivamatka Turusta kestää noin 4 tuntia. Voit valita joko aamulähdön, jolloin olet puolilta päivin perillä, tai iltalähdön. Suosittelen yöpymään ja ottamaan auton mukaan, jotta Ahvenanmaahan ennättää tutustua paremmin.


Vaikuttavin auringonlasku

Balstad

Ballstad, Norja 2020

Päivällä oltiin tehty kävelylenkki Ballstadin luonnossa, ilta oltiin vietetty Uttakleivin rannalla. Oli aika levätä ja mennä nukkumaan, olihan kello jo 1.20, paitsi että ikkunasta avautui vuoristomaisema punaisella hehkulla. Jossain vaiheessa nukahdin, mutta ensin piti nousta sängystä ja ottaa pari valokuvaa maisemasta.


Paras hotelli

The Dewa – Koh Chang, Thaimaa 2013

The Dewa on omaperäinen, boheemi, ei liian suuri, hyvä palvelu ja mahtava aamupala. Voisin yöpyä täällä uudestaan. Matkustimme sesongin ulkopuolella toukokuussa ja hotellialueella oli todella rauhallista. Monista arvioista ennakkoon luin, että ”betoninen”, mutta minulle se oli se the juttu, miksi Dewa oli niin upea. Hotelli oli rakennettu thaimaalaisella industrial-tyylillä, ennen kuin industrial oli muotia.


Paras uima-allas

The Dewa

The Dewa – Koh Chang, Thaimaa 2013

Ei iso, ei mitään kummallisuuksia. Parasta oli, että saimme uida siellä monta kertaa aivan kahdestaan ja vesi oli niin lämmintä, ettei alkanut paleltaa. Ei siis ollut tarvetta nousta pois vedestä. Luksusta. Uima-allas oli myös väriltään ruskea, joka teki siitä mielenkiintoisen ja tyylikkään näköisen.


Paras hetki

Vinjestranda, Norja 2020

Ennen lähtöä pois päin Lofooteilta, vietimme iltapäivän piknikillä tyhjällä Vinjestrandalla. Päivä oli Lofoottien reissumme aurinkoisin ja lämpimin. Sanoin 2,5 vuotiaalle tyttärellemme, että hän saa nyt mennä kumppareilla kävelemään veteen ja hänhän meni. Tarpeeksi syvälle, jotta kumpparitkin olivat täynnä vettä. Sitten ne joutikin pois jo jalasta, eikä vesikään ollut liian kylmää hänelle. En malta odottaa, että pääsemme tekemään yhdessä lisää matkamuistoja. Hän puhuu viime kesän reissusta yhtenään.


Muita faktoja

Maat, joissa vuokrasimme auton

Italia, Ranska, Espanja, Mauritius, Alankomaat, Kreikka


Vieraillut maat

Ranska (2010, 2012, 2014, 2018)
Espanja (2010, 2012, 2018)
Sveitsi (2010, 2012)
Italia (2010, 2011)
Slovenia (2010)
Kroatia (2010)
Itävalta (2010, 2015)
Slovakia (2010)
Saksa (2010, 2014, 2016, 2018)
Yhdysvallat (2011, 2015)
Bulgaria (2011)
Monaco (2012)
Ruotsi (2011, 2012, 2014, 2015, 2017, 2019, 2020)
Viro (2013, 2014, 2015, 2016, 2019)
Thaimaa (2013)
Tšekki (2013)
Portugali (2014)
Andorra (2014)
Dominikaaninen Tasavalta (2015)
Iso-Britannia (2015)
Kiina (2016)
Latvia (2016)
Liettua (2016)
Tanska (2017)
Mauritius (2017)
Venäjä (2017)
Alankomaat (2018)
Belgia (2018)
Luxemburg (2018)
Kreikka (2019)
Norja (2020)


Matkahaaveita 2020-luvulle:

Australia, Japani, Kalifornia-Grand Canyon-roadtrip, Teneriffa, Ranska, Kreikka, Argentiina, Malediivit

Katsotaan, miten monta näistä saadaan toteutumaan ja miten monta yllätyskohdetta löytyy listalta 2030.