Wien Hofburg

Keisarillinen Wien oli lomakohteenamme maaliskuussa 2023. Kaupungissa oli sopivasti elämää, mutta ei liikaa turisteja, täyttä tai ahdasta. Vaikka Suomessa nautitaan (tai ”nautitaan”) maaliskuisista talvipäivistä oli Wienissä jo täysi kevät. Orvokit kukkivat ja nurmikot vihersivät.

Tällä kertaa olin reissussa äitini ja siskojeni kanssa. Saavuimme aamulennolla, olimme kolme yötä kaupungissa ja lähdimme iltalennolla. Aikaa oli oikein sopivasti kaupunkiin tutustumiseen. Itse olin käynyt Wienissä jo aiemmin vuonna 2010, joten nyt oli hyvä aika tutkia nähtävyyksiä, jotka silloin jäi näkemättä ja käydä uudestaan kohteissa, jotka olivat ne suosikit. Tai oikeastaan edellisellä kerralla hotellimme sijaitsi tarkoituksella Schönbrunnin palatsin ulkopuolella noin 30 minuutin metromatkan päästä vanhastakaupungista ja vierailumme keskittyi enemmän Schönbrunnin palatsiin, sen puutarhaan ja eläintarhaan, keskusta jäi vähemmälle visiitille. Nyt oli aika tehdä asiat päinvastoin ja yöpyä vanhassa kaupungissa ja käydä vierailulla Schönbrunnilla.

Wienin vanhakaupunki on sopivan kokoinen tutkittavaksi kävellen. Wienissä on kuitenkin erinomainen julkinen liikenne ja raitiovaunulla ja metrolla pääsee kätevästi kauemmaksi. Kulkuneuvoihin tarvitsee ennakkoon ostetun lipun, me ostimme kolmen vuorokauden lipun lentokentältä ja matkasimme junalla kaupungin keskustaan. Junaan piti erikseen vielä ostaa lippu välille lentokenttä–keskusta-alue, mutta senkin sai osettua lippuautomaatista lentokentältä.

Majoitumme ihanassa paikallisessa Kärntnerhof-nimisessä hotellissa vanhassa kaupungissa ja sijainti oli aivan loistava. Joka paikkaan oli lyhyt matka ja kaksi metropysäkkiä Schwedenplatz ja Stephansplatz olivat melkein kulman takana riippuen mihin suuntaan oli tarvetta lähteä.

Edellisellä kerralla olin vieraillut Schönbrunnin palatsin ja eläintarhan lisäksi Hofburgin palatsissa ja Sisi- ja luonnontieteellisessä museoissa, joten tällä kerralla ennakkoon ohjelmistossa oli Schönbrunnin palatsi uudelleen ja vierailu Schlumbergerin viinikellariin. Tämän lisäksi löysin itseni kolmesta eri kirkosta, vaikken mitään uskontoa tunnustakaan. Kävin katsomassa Sisin, eli keisarinna Elisabethin jalanjäljissä Agustinerkirchen, joka toimi keisarinna Elisabethin ja keisari Fraz Josef I vihkikirkkona ja päädyin samaisen parin arkuille Kapusiinikirkon kryptassa. Kävin sytyttämässä kynttilän edesmenneiden läheisten muistolle Stephansdom-tuomiokirkossa, jossa oli meneillään englanninkielisen jumalanpalveluksen lauluosuus ja lopulta seuraavana päivänä kiipesin samaisen tuomiokirkon torneihin.

Wien oli yhtä kaunis, kun olin sen ensimmäisellä kerralla mieltänytkin, kesän vehreyden puuttuminen ei haitannut. Oli ihanaa päästä kaupunkiin, jossa olin jo käynyt. Raapaista pintaa syvemmältä, tai raapaista ainakin jotain uutta. Wien tuntui kotoisalta ja turvalliselta. Paikalliset olivat ystävällisiä ja saksankieliseksi maaksi puhuivat hyvin englantia, vaikka itse nautin siitä, kun pääsin käyttämään saksankielentaitoani ravintoloissa ja kaupoissa. Eräs upeimmista asioista on, että Wienissä ja muuallakin Itävallassa voi juoda hanavettä turvallisesti. Vesi tulee suoraan jääkylmänä alpeilta ja kaupunki on ylpeä puhtaasta hanavedestään. Maistui erinomaisen raikkaalta!

Näiden lisäksi lomamme koostui kaupunkikävelyistä, pienistä putiikeista ja tietenkin kahviloista. Aktiivinen ja mukava loma kaiken kaikkiaan. Jos olisi jättänyt shoppailut väliin, olisi vielä muutamaan museoon ennättänyt, mutta pakko oli hyödyntää Wienin ostoskadun tarjontaa. Oma suoskkiliikkeeni Itävallassa on ehdottomasti sisustusliike Depot.

Ensimmäiset muistijäljet kamerassa: Fiaker hevosajelut odottavat matkustajia Stephansdomin vierellä.


Wienin vanhassa kapungissa on paljon leveitä kävelykatuja, mikä tekee siitä todella miellyttävän turisteille ja paikallisille liikkua.

Vanhasta kaupungista löytyy myös sympaattisia pieniä kujia. Tämä oli aivan hotellimme kulman takana.


Nähtävyydet ja tärkeät rakennukset on merkitty kyltein ja punavalkoisin lipuin. Tässä Kapusiinikirkon kyltti.


Schönbrunn palatsin edessä vartioi leijona.


Palatsin etupiha, parasta on, että puutarhaan pääsee ilman sisäänpääsymaksua ja alue onkin suosittu paikallisten lenkkeilupaikka. Palatsin sisällä ei saa valokuvata.


Palatsin puutarhan ”takapiha”.


Upea Schönbrunn palatsi puutarhasta päin.


Näkymä palatsin puutarhaan.

Näkymä Stephansdomin pohjoistornin huipulta. Tämä on se torni, jonne pääsee hissillä, eteläiseen torniin on kiivettävä portaat ylös.


Näkymä kaupungille.


Ja näkymä alaspäin.


Keisarinna Elisabethin patsas.

Fiakerit odottamassa kyytiläisiä Hofburgin palatsin edustalla.


Hofburgin palatsin pääsisäänkäynti.

Matkustaisitko sittenkin mielummin Amsterdamiin?
Lue miten seikkailimme siellä vauvaperheenä.